top of page
Cand.mag. Therese Thomsen

Sådan skriver du en god ansøgning

Når du søger nyt job, er første skridt at komme til samtale. Derfor er en skarp ansøgning altafgørende for dine chancer for at få jobbet. Men hvordan gør du? I dette indlæg får du en masse gode råd og 10 konkrete forslag til, hvordan du får succes med jobsøgningen.


Det skal din ansøgning indeholde

Inden du skriver ansøgningen, er det en god ide at undersøge virksomheden (kultur, værdier, kollegaer, arbejdsopgaver, mv.), således du kan målrette ansøgningen. Dette gælder både, hvis du søger opfordret og uopfordret. Ansøgningen skal altså både svare på det, der efterspørges i et eventuelt stillingsopslag - og så bør sproget ikke mindst også matche sproget i stillingsopslaget. Hvis de skriver meget formelt, skal du ikke skrive ansøgningen i talesprog og vice versa.

Derudover bør du lave en overskrift, der skaber interesse og skiller sig ud – eksempelvis kunne overskrifter til en god jobansøgning være disse: ”Kompetent formidler, der brænder for relationer”, "Mødestabil servicemedarbejder, der søger nye udfordringer" eller ”Dygtig pædagog med høj arbejdsetik”. Derefter bør du tænke nøje over din indledning. Du kan for eksempel åbne med at skrive ”Til rette vedkommende…. Mit navn er Therese B. Thomsen. Jeg er 28 år og bosat i Aalborg. Jeg brænder for sprog, undervisning, forretningsudvikling og meget andet.”

Ansøgningen er vigtig for at præsentere dig selv bedst muligt og vise motivation for jobbet. Beskriv derfor altid, hvorfor netop du er den oplagte kandidat til jobbet. Gør motivationen klar - beskriv det faglige match og svar for eksempel på spørgsmål som: Hvad tiltrækker dig ved stillingen og hvad kan du bidrage med? Underbyg altid dine kvalifikationer med gode eksempler – gerne helt lavpraktiske eksempler fra tidligere jobs, hvor du således også fremhæver erfaringer.

Undersøgelser viser endvidere, at der lægges meget vægt på samarbejdsevne så beskriv altid denne. Man skal gerne kunne være selvstændig, men samtidig ikke bange for at bede om hjælp.

Slut gerne af med en åben afslutning, hvor du lægger op til at komme til jobsamtale. For eksempel kan du skrive: ”Jeg håber, min ansøgning har vakt jeres interesse og jeg kommer gerne forbi til en uddybende samtale.”

Det var lidt om indholdet af en god ansøgning. Dog skal du selvfølgelig også have styr på formen. Det vil sige, husk at indsætte et godt professionelt billede, korrekt dato og dine kontaktoplysninger. Overvej også gerne et anderledes og spændende layout på ansøgningen og husk gerne at gemme som PDF-fil, inden du sender til arbejdsgiver – det gælder både for ansøgning og CV.



10 gode råd til din jobansøgning

Udover ovenstående har vi selvfølgelig samlet en liste med 10 konkrete råd til dig, når du skal skrive den perfekte jobansøgning, så netop du kommer til samtale.


1) Målret din ansøgning

Først og fremmest er det vigtigt, at du målretter ansøgningen til den pågældende stilling. Hvis du søger flere jobs ad gangen, kan du sagtens have en standardansøgning - men sørg alligevel for at variere dem en smule. Sørg eksempelvis for at nævne det konkrete firmanavn, adresse, navn på evt. kontaktperson mv.


2) Nogle gange skal man tør turde

Vær modig. Tag indimellem chancer for at skabe opmærksomhed for dig selv. Men lad være med at vælge de typiske introer med: ”Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt”. Skil dig ud og vær original, men sørg samtidig for ikke at afvige alt for meget i forhold til en kommende medarbejder.


3) Fat dig i korthed

Denne tommelfingerregel er så typisk, at den nærmest er blevet en decideret regel for jobansøgninger. Den omhandler, at din ansøgning ikke skal fylde mere end én side. Der er nemlig ingen, der gider læse mere - ofte er der slet ikke tid. Derfor er det essentielt, at du skriver det rigtige på den rigtige måde på den begrænsede plads, du har.


4) Undgå stavefejl

Sørg for at ansøgningen er fri for stave- og slåfejl. Det kan kun trække ned, når der er stave- og slåfejl i din ansøgning, for hvis du ikke havde tid til at rette op på disse og ikke prioriterede det, hvordan er du så som medarbejder og/eller kollega? Du kan selvfølgelig selv læse korrektur på ansøgningen, men det er altid svært at se egne fejl, da man jo selv ved, hvad der skal stå, hvorfor man kan have tendens til at læse henover fejlene.

Få derfor enten en anden til det eller bed os om at hjælpe dig. Vi har fast lav pris på korrekturlæsning af både ansøgning og CV til kun 450,- og i modsætning til andre bureauer læser vi også gerne et eventuelt stillingsopslag med uden merpris, således vi også kan se, om du rent faktisk besvarer dét, de efterspørger.


5) Begrund, begrund og begrund

Begrund i din ansøgning hvorfor du er interesseret i stillingen. Undgå dog klicher som: ”Jeg synes, det lyder spændende”. Det er bedre med formuleringer som: ”Stillingen tiltaler mig meget, da jeg med mine kompetencer kvalificerer mig, og jeg ved, at jeg kan gøre en forskel.” Når du skal beskrive dine kompetencer, kan du endvidere skrive: ”Det betyder for jer, at I får en medarbejder, der …..”


6) Sælg dig selv

Dybest set handler det i ansøgningen om at sælge dig selv. Du skal selvfølgelig ikke lyve – men det er nu, det gælder, så sørg for at fremhæve dig selv bedst muligt og vær specifik. Hvilke fordele har virksomheden for eksempel ved at ansætte netop dig? Husk nu at det eneste formål med en jobansøgning er at komme til samtale. Derfor bør du som sagt kun fokusere på alt det positive og alt det, du kan - og ganske enkelt glide udenom de ting, du muligvis ikke kan (endnu).


7) Brug god tid på at analysere stillingsopslaget

Dette punkt er virkelig vigtigt, når du skriver en ansøgning. Det er vigtigt, at du dels skriver i samme jargon som i stillingsopslaget – samtidig kan du via jobopslaget bedre fokusere på bestemte ting, som vil stille dig i et godt lys, fordi du ganske enkelt giver dem det, de vil have. Hvad søger de helt konkret? Besvar opslaget med din ansøgning, men uden det virker unaturligt.


8) Ring stillingsopslagets kontaktperson op

Dette punkt kan for mange virke unødvendigt, men det er faktisk dét, der kan skille netop dig ud fra mængden. Det går ganske enkelt ud på, at du skal ringe kontaktpersonen fra stillingsopslaget op. Ved at ringe får du nemlig et vigtigt forspring i forhold til de andre ansøgere, da du både bliver husket, du har mulighed for at få ekstra informationer - og så kan du ikke mindst skrive i ansøgningens start: "Efter behagelig samtale med KONTAKTPERSON XX blev jeg blot bekræftet i min motivation for at søge jobbet, hvorfor jeg nu sender min ansøgning afsted."

Undersøgelser har vist, at op mod 85% af virksomheder foretrækker, at jobansøgeren ringer med relevante spørgsmål. Desværre er det langt fra samme antal af ansøgere, der rent faktisk ringer. De er nemlig for tilbageholdende.

Men dette kan blive din fordel, for så skal du netop være en af dem, der ringer.

Sørg for at ringe på et godt tidspunkt - eksempelvis en fredag over middag. Spørg først om du forstyrrer, så viser du en forståelse for deres arbejde. Vær forberedt og stil KUN relevante spørgsmål såsom disse:


1. Hvilke konkrete arbejdsopgaver får den kommende medarbejder?

2. Hvornår starter man?

3. Hvilke kvalifikationer lægger I mest vægt på?

4. Hvilke forventninger har I til ansøgeren?

5. Hvilke ansvarsområder indebærer stillingen?


I samtalen bør du undgå spørgsmål, som du kan finde svar på i selve jobannoncen/hjemmesiden/Google. Samtidig skal du være opmærksom på, at telefonsamtalen ikke kommer til at lyde som et interview - men derimod en dialog. Det er også et godt tip, hvis du kan huske at smile undervejs. Selvom det ikke kan ses, kan det ofte høres/mærkes og giver derved automatisk en positiv opfattelse af ansøgeren.



9) Skriv hvem du er til sidst

Mange begår den fejl at indlede med en (for) lang præsentation af sig selv. Men dette er arbejdsgiver i princippet ligeglad med til en start – først og fremmest vil de vide, hvad du kan. Derfor bør du blot indlede med eksempelvis at skrive ultra kort: ”Mit navn er Therese B. Thomsen. Jeg søger stillingen, fordi …..” Når du så slutter ansøgningen, så rund af med at uddybe de personlige forhold. Her kan du eksempelvis skrive om din alder, bopæl, kulturelle interesser, hvem du bor med, dine fritidsinteresser mv.


10) Der er også ting, du klart bør undgå

Du bør generelt undgå at skrive klicher som "Jeg søger jobbet, fordi det lyde spændende", og at skrive "Jeg er en frisk pige på 42 år". Er du over 25 år, kan du altså roligt skrive: "Jeg er en frisk kvinde på 25 år". Ligeledes bør du undgå standardansøgninger, men derimod tilpasse dem til hvert job, du søger. Undlad også at nævne de ting, du ikke kan og de krav, du ikke opfylder. Sidst men ikke mindst bør du også altid undgå gentagelser.




Hvad er ellers godt at vide, når du skal skrive en god jobansøgning?


Når du skal skrive ansøgningen, er det vigtigt at kunne skelne mellem at søge opfordret og uopfordret. Ved opfordret har du mulighed for at analysere annoncen og ved dermed på forhånd noget om jobbet. Men ved uopfordret er der ikke et jobopslag, men til gengæld er der højst sandsynligt ikke så mange andre ansøgere. For begge typer ansøgninger bør du dog vise motivation for jobbet og ligeledes uddybe interessen for stillingen. Du kan sagtens lave en standard ansøgning til de uopfordrede stillinger, dog vil jeg anbefale, at du så vidt muligt i hvert fald ændrer navnet på arbejdspladsen. Husk selvfølgelig også altid at vedhæfte et knivskarpt og opdateret CV til din ansøgning.


Sådan laver du et godt CV

Det er ekstremt vigtigt at have et skarpt og opdateret CV, når du søger job. Det skyldes ikke mindst, at 80% af arbejdsgiverne faktisk normalt læser CV'et først (OBS: der er dog lidt forskel på, hvordan man gør det i henholdsvis det private og offentlige).

Forskellen på en ansøgning og et CV er groft sagt, at et CV er bagudrettet, hvorimod ansøgningen er fremadrettet. CV'et skal uddybe kvalifikationer, kompetencer, erfaringer, uddannelse osv. Ansøgningen skal i forlængelse heraf forklare, hvorfor netop du passer til jobbet – og gerne beskrive dig som kollega, dine visioner, mv.

CV'et bør bruges strategisk alt efter, hvilket job du søger. Sorter fra og fremhæv det relevante.

Husk at referere til eventuelle udtalelser, anbefalinger, referencer og selvfølgelig også vedhæfte alle relevante eksamenspapirer mv. Hvis du ikke allerede har en profil på LinkedIn, er det også en god ide at få. Så kan du altid henvise til dét i dit CV og ikke mindst netværke.


Lav også en god elevatortale

I søgningen efter dit næste job er det en god ide at netværke og i den forbindelse forberede og indøve en kort og præcis elevatortale om dig selv, så du let kan forklare andre, hvad du laver og kan tilbyde. Elevatortalen er blandt andet god til netværksarrangementer og møder - både de tilfældige og de planlagte møder.


I elevatortalen kan du blandt andet fortælle følgende:

1. Hvem du er (dit navn og eventuelt virksomhed).

2. Hvad du laver. Altså, hvilke arbejdsopgaver løser du konkret? Fx ”Jeg har fornylig læst korrektur på en webshop og sikret den større troværdighed.”

3. Hvad brænder du for? Fx "Jeg brænder for at bruge min faglighed og hjælpe både private og virksomheder med at nå deres potentiale via gode tekster."

4. Hvilke resultater har du skabt? Fx "Jeg har blandt andet hjulpet utallige studerende med at forstå og dygtiggøre sig - og i sidste ende opnå højere karakterer. Derudover har jeg hjulpet virksomheder med at nå deres mål via velskrevne tekster – både i forhold til branding, salg, SEO, kommunikation etc."





Med disse råd i tasken skulle du gerne være klædt godt på til at skrive din jobansøgning. Rigtig meget held og lykke!



 

For flere tips og tricks følg med på vores Instagram og Facebook, hvor du løbende får inspiration og mulighed for at deltage i fede konkurrencer.


Comments


bottom of page