top of page
  • Cand.mag. Therese Thomsen

Det perfekte firmanavn

En af de første og største udfordringer, du som iværksætter kan støde på, er faktisk at finde det helt rigtige firmanavn. Det er det første, din kunde møder - og det skal derfor kunne nogle helt bestemte ting.

Først og fremmest skal du huske, at navnet danner rammen for virksomhedens profil. Derfor er der flere ting, du bør overveje. Som start bør du selvfølgelig undersøge, om firmanavnet og evt. domæne er ledigt. Er det dét, kan du gå videre i dine overvejelser, markedsføring etc. Dette kan du let undersøge på det Centrale Virksomhedsregisters hjemmeside: www.cvr.dk.


Det er en god ide også at tænke på, hvilke bogstaver navnet indeholder – blandt andet pga. domæner, Instagramprofiler og Facebooksider. Det er nemlig ikke alle, der ønsker at skulle omskrive ”ø” til ”oe” osv. I forlængelse heraf kan man overveje, om navnet også fungerer internationalt – altså hvis der er planer om det internationale marked.

… Kunsten at navngive


Nu til det svære: at finde det rigtige navn. Her er det vigtigt at tænke anderledes og evt. vende sine idéer med andre. Du kan eksempelvis overveje, om navnet fortæller nok om virksomheden, så kunden allerede her ved, hvad han/hun skal forvente. Lav gerne en brainstorm af nøgleord og navne og prøv derefter at undersøge, hvilke der er ledige. Det er især populært og snedigt, hvis navnet har dobbeltbetydning. Her har sikkerkorrektur.dk eksempelvis hjulpet Mike Galil med at finde det helt rigtige navn ud fra netop hans krav. Virksomheden tilbyder en Service Provider App, hvor kunder kan booke forskellige services lige fra rengøring til børnepasning. Derfor kom vi på navnet ”Helping Hands”, der både associerer til de forskellige services, men som samtidig indeholder en dobbeltbetydning i form af metaforen om, at alle af og til kan bruge ”en hjælpende hånd”.


Et andet godt eksempel er virksomheden "Maackværk", der tilbyder alt til festen - med veltillavet (og ikke mindst hjemmelavet) mad som grundstenen. Navnets dobbeltbetydning ligger selvfølgelig i ironien ved, at det netop ikke er noget 'makværk' (fra det tyske ord Machwerk og betyder "bras"). Samtidig er indehaverens efternavn "Maack" implementeret i firmanavnet.


Det skal lyde godt

Hvis man nu ikke lige kan finde på et firmanavn med dobbeltbetydning, som giver mening, så kan man gå efter at finde et navn med den rigtige ordlyd og æstetiske udtryk. ”Æstetisk udtryk ved et ord?” tænker du måske nu. Ja, her menes der, at et ord skal ’lægge godt i munden’ samtidig med at være letlæseligt. Et godt eksempel på dette kunne være, da sikkerkorrektur.dk hjalp Anja Sandau med at finde det rette navn til hendes nyopstartede firma. Læs hendes kommentar om processen her:


”Jeg skulle bruge et navn til min virksomhed, og havde brugt en hel uge på at finde det ene dårlige navn efter det andet! Jeg skrev så til sikkerkorrektur.dk og på en time var vi sammen blevet enige om et navn, der dækker over alt det, virksomheden tilbyder – nemlig vejledning til både indre og ydre velvære. Jeg kan derfor klart anbefale sikkerkorrektur.dk og det er bestemt ikke sidste gang, jeg bruger dem!” Anja Sandau, indehaver af @vitalvelvaere


Valget faldt på ”Vital Velvære”, fordi det dels har de rette associationer til de ydelser, der tilbydes. Samtidig klinger navnet godt - og det ser visuelt godt ud med allitterationen i form af de to v’er.


Kunsten at være neutral

Selvom navnet i princippet er ligegyldigt og ikke behøver have nogen dybere mening, så kan ordvalget også give enten et positivt eller negativt indtryk. Ligeledes kan du risikere at gå for meget i én bestemt retning, således du kommer til at lukke af for andre retninger (og kunder). Lad os sige, at et møbelhus kalder sig for ”Sofa Sælgeren”, men samtidig også sælger lænestole, borde, brugskunst, tæpper osv., så risikerer de desværre at lukke af for de potentielle kunder, som skal bruge andre møbler. Samtidig er det i firmanavnet muligt at indtage en given position. Se bare på henholdsvis ”Fitness DK” versus ”Fitness World”. Sidstnævnte er, på fitnessmarkedet, en mastodont i forhold til Fitness DK. Succesen skyldes nok ikke kun navnet, men det er et godt eksempel på et brand, der via firmanavnet har indtaget en favorabel position.


… Hvad er brandets navn?


Hvis du ønsker at skabe et decideret brand, bør du først og fremmest forstå definitionen af begrebet. Et bud på en definition af begrebet ’brand’ kunne være, at det er:

”Summen af al visuel og ikke-visuel, verbal og ikke-verbal, materielle og ikke-materielle elementer, som hjælper med at identificere, forme, skabe og påvirke unikke og positive associationer for et produkt, en service eller enhed, der adskiller det fra dets konkurrenter, skaber mening, værdi og præferencer hos folk” (defineret af undertegnede med inspiration fra allerede eksisterende definitioner).


En afsluttende pointe omkring valg af firmanavn er, at det i forhold til SEO også er en genistreg, hvis dit firma- og domænenavn er et af de søgeord, dine potentielle kunder ofte søger på. Fordi, én af de første ting, Google rangerer indhold ud fra, er domænenavn. Det vil eksempelvis sige, at hvis dit firma- og domænenavn er ”Festinspiration”, opprioriteres din hjemmeside automatisk, når der søges på ordet ’festinspiration’ på Google #winwin


Har du brug for sparring til at finde det helt rette firmanavn? Så ta’ kontakt via formularen på hjemmesiden i dag.


 

For flere tips og tricks følg med på vores Instagram og Facebook, hvor du løbende får inspiration og mulighed for at deltage i fede konkurrencer.


bottom of page