top of page
  • Cand.mag. Therese Thomsen

The one with the chapters…

Når du skriver bachelorprojekt, speciale etc. er det altafgørende, at der er en god struktur på din opgave og en sammenhæng mellem dine afsnit - samt at opgaven er læservenlig. Det kan du gøre på flere måder. Eksempelvis kan du benytte dig af metatekster og fokussætninger.


Helt grundlæggende skal du sørge for, at der er en sammenhæng i afsnittene. Lidt ligesom når værten i ’Aftenshowet’ pludselig fortæller, at han har bygget snemand med sine børn i weekenden, hvilket leder ham naturligt over til at spørge vejrværten om, hvordan vejret bliver i morgen. Dine afsnit bør derfor rundes af med noget, der kan samles op i det næste afsnit.


Start hvert kapitel med en metatekst, der fortæller overordnet om, hvad de kommende afsnit i kapitlet indeholder og hvorfor. Start også gerne med en fokussætning. En fokussætning er kort sagt: den første sætning i et afsnit – og den bør derfor være fokuseret, kort og skarp.


… Derfor er det også en god ide at bruge metatekster


Metatekster er et fremragende redskab til at tage din læser i hånden og følge denne igennem din opgave. Det er der jo i sig selv mange fordele ved. Forestil dig du skal følge en gæst gennem dit hus. Der er måske ting, du ønsker, han/hun skal se, og ting han/hun skal undgå. Ved at bruge metatekster i en opgave har du lidt samme mulighed – eller du har hvert fald mulighed for at præsentere og fremhæve alt det, der står flot og skarpt - og glide udenom det, du mener, ikke er relevant. Det er således en mulighed for dig til at vise overblik over hele din opgave samt fremhæve din fremgangsmåde og tankerne bag. Så metatekster kan helt klart anbefales. Faktisk vil jeg vove den påstand og sige, at de er nødvendige i en akademisk opgave.

Eksempler du kan bruge:

Nedenfor kan du se fem eksempler på formuleringer, du kan lade dig inspirere af, når du skal skrive en metatekst. Husk at metateksten ikke kun skal handle om, hvad du har gjort, men om hvorfor du har gjort det.


#1 ”Jeg har valgt at fokusere på….. fordi….”

#2 ”For at tydeliggøre mit fokus, har jeg valgt at ….”

#3 ”Mit analyseafsnit har jeg valgt at opbygge på følgende måde…….. Dette er gjort, fordi…”

#4 ”Mit formål med at inddrage ……. er, at …”

#5 ”I forlængelse heraf kommer jeg desuden ind på…..”


Via metatekster bliver læseren således helt med på, hvad der skal foregå i det kommende kapitel og hvorfor. Nu har du altså alle forudsætninger for at brillere og stille skarpt i selve afsnittene. Ligeledes kan du med fordel lave delkonklusioner eller opsummeringer på eksempelvis analysedelen. Det handler således ikke kun om at finde og skabe den røde tråd, men om at holde fast i den og især vise vejen for læseren. Du skal sådan set bare sørge for, at læseren (censor og vejleder) KAN se skoven for bare træer.


God arbejdslyst!

 

For flere tips og tricks følg med på vores Instagram og Facebook, hvor du løbende får inspiration og mulighed for at deltage i fede konkurrencer.


Comments


bottom of page