Under Anden Verdenskrig var det en udbredt holdning, at de folk, der hamstrede, var landsforrædere. Så hvorfor i alverden er tendensen det modsatte her godt 80 år senere under Corona-pandemien?
Folk hamstrer, stjæler håndsprit og smitter hinanden ufortrødent, fordi de ikke nødvendigvis selv er i risikozonen. Der vil være et Danmark før og efter Corona. Ingen af os ved, hvordan dette ’efter’ vil se ud. Men én ting er sikkert – hvis vi står sammen, som vi ’plejer’, kommer vi også igennem dette. Danskerne har nemlig mange ting at være stolte af, som binder os sammen. Historisk set søger vi tilbage i historien og til den danske identitet, når vi føler os truede.
Her er lidt af alt det, der gør Danmark specielt og som vi skal være stolte af:
Dannebrog er verdens ældste flag, som stadig er i brug af en selvstændig nation. Og vi er meget gode til at bruge vores flag! Vi flager både i officielle og private sammenhænge. Til fødselsdage og som pynt på juletræet. Samme tradition ses ikke tilsvarende i andre lande.
Selvom Danmark var besat af de tyske nazister under Anden Verdenskrig, red kong Christian X fortsat gennem Københavns gader hver eneste morgen, som han plejede, for at inspirere og opmuntre folket, til trods for risikoen det medførte.
Den danske polarudforsker Knud Rasmussen var den første europæer til at krydse den nordiske passage med slæde.
H. C. Andersens eventyr er oversat til lige så mange sprog som Shakespeare. Han er oversat til over 180 sprog, og ingen andre danske forfattere er oversat til så mange sprog som ham. På verdensplan er det ligeledes meget få forfattere, der kan måle sig med ham.
Danmark er betragtet som et af de mindst korrupte lande i verden. Dog er dette ikke opdateret efter Britta Nielsen-sagen! 😉
Tivoli er den anden ældste forlystelsespark i verden. Den blev etableret i 1840’erne med devisen ”Når folk morer sig, glemmer de politik.”
Walt Disney besøgte Tivoli i København og blev så inspireret, at han valgte at skabe noget lignende i USA – Disneyland.
Danmark blev i 1989 det første land til at legalisere registreret partnerskab mellem samme køn.
I 1943 formåede tusindvis af danske jøder at flygte til Sverige med hjælp fra den danske befolkning!
H. C. Andersens eventyr er pligtlæsning i kinesiske skoler. Han er den mest kendte udenlandske forfatter i Kina, og hans eventyr har været på skoleskemaet i Kina siden 1929.
Danmark er flere gange blevet udnævnt som et af de gladeste lande i verden.
Mere end 50% af københavnerne cykler til og fra arbejde hver dag.
Danske busser kan vippe/læne til højre for at tilgodese handicappede, ældre og forældre med små børn - vi passer på de svage!
Danmark har 13 nobelprismodtagere.
Danmark har verdens længste gågade/fodgængergade – Strøget. Den er 1,8 km lang.
Janus Friis udviklede Skype fra bunden og solgte det til Microsoft Corporation for 8,5 billioner USD i 2011.
Lego er sammensat af ordene leg godt. Firmaet blev startet i 1932 af Ole Kirk Christiansen. Siden 1958 har de solgt over 320 billioner legoklodser verden over. Det svarer til godt 60 klodser for hvert menneske PÅ JORDEN.
Danmark har 8750 kilometer kystlinje, hvilket er længere end den kinesiske mur. Og så er du i Danmark aldrig mere end 52 km fra havet.
Ca. 2/3 af alle danskere har et efternavn, der ender på -sen.
Mange danskere bliver stående for rødt, selvom der ikke er nogle biler.
Den danske filosof Søren Kierkegaard er en af det 1900århundredes vigtigste filosoffer og er blandt andet kendt som ’Eksistentialismens fader’.
Kun tre danske film har solgt over 1 million billetter hver. Alle tre er film med Olsen Banden.
I 1949 var Danmark medstifter af NATO.
Danmark er berømt for vores liberalisme. Få lande er så frie og liberale som Danmark. Vi er åbne, holder på vores rettigheder og siger, hvad vi lyster.
Næsten alle danskere kan svømme.
Dansk Lurpak smør er verdenskendt. Det kan købes i mere end 100 lande verden over.
Danmark blev i 1902 det første land i verden til at bruge fingeraftryk som bevis for, om en mistænkt var skyldig eller ej.
På Færøerne er der dobbelt så mange får som mennesker – og i Danmark er der flere grise end indbyggere.
Dyrehavsbakken, eller bare Bakken, er verdens ældste forlystelsespark!
Den danske opfinder Jens Olsen brugte 27 år på at bygge Verdens Uret i København. Det begyndte i 1955 og vil angiveligt kunne fungere præcist i de næste 570.000 år. Foruden tiden viser uret blandt andet også måne- og solformørkelser, stjernebilledernes placering og en evighedskalender.
Hvad har så været vigtigst?
Danmark er et gammelt land med en lang historie. Hvis man skal lytte på eksperterne, er besættelsestiden den periode inden for de seneste 100 års historie, som har bragt danskerne mest sammen. Måske bliver Corona-pandemien en krise, som bringer os endnu mere sammen - for i krisetider står man mere sammen, denne gang blot på afstand, hvilket dog har vist sig sværere for nogle end for andre! #notcool
En anden vigtig ting i vores historie er den danske grundlov, som (selvfølgelig) er meget dansk. Den er på mange måder vigtigere end alt andet i dansk historie - og hvorfor så det? Jo, først og fremmest bygger den på et fundament, hvor kirken og staten er uadskillelige og skaber en usynlig ånd, der binder os sammen. Og så er grundloven blevet til over mange hundrede år og ligger i vores blod. Derfor er den også svær at ændre på. Den dikterer social retfærdighed og sætter grundstenen for det, vi kalder danskhed. Men vi skal selv lære at genkende os som 'danske', for det er ikke en følelse, man er født til.
Vi nærmer os 80-året for besættelsen og 75-året for befrielsen. Lad os ikke starte næste kapitel i vores fælles historie med en fortælling om usolidaritet, egoisme og manglende næstekærlighed, bare fordi folk ikke løftede i flok. Én for alle, alle for én! 😊
Comments